Koirahieronta – mitä, miksi & milloin?

Mitä on koirahieronta & miksi koiria hierotaan? Milloin koira kannattaa viedä hierojalle ja milloin koiraa ei voi hieroa? Saat vastauksen näihin kysymyksiin jatkamalla lukemista.

Hieronta on tuhansia vuosia vanha hoitomenetelmä, jonka vaikutukset kehon ja mielen hyvinvointiin tunnetaan laajasti. Hieronnasta on havaittu hyötyvän ihmisten lisäksi myös eläimet ja ensimmäiset maininnat eläinten hieronnasta löytyvät jo 1800-luvun lopulta.

Vaikka ihmisen ja koiran välillä on anatomisia eroavaisuuksia, toimivat niiden lihakset samalla tavalla ja koiria hierotaankin aivan samoista syistä kuin ihmisiä.

Koirahieronta on lempeä, manuaalinen hoitomuoto, jossa käsitellään kehon pehmytkudoksia erilaisten hierontaotteiden avulla ja sen tarkoituksena on vaikuttaa hermostoon, lihaksistoon ja verenkiertoelimistöön parantavasti.

Parhaimmillaan koirahieronta on ennaltaehkäisevää hoitoa ja se kannattaa aloittaa jo ennen kuin koiran lihaksistossa on isompia ongelmia.

Koirahieronta mm. poistaa lihaskireyksiä, parantaa nivelliikkuvuutta, nopeuttaa palautumista & kuona-aineiden poistumista, edistää vammojen paranemista, lisää lihasten elastisuutta & kimmoisuutta, vilkastuttaa aineenvaihduntaa & verenkiertoa, lievittää kipua sekä rentouttaa niin kehoa kuin mieltä.

Sekä aktiivisesti harrastavan koiran, että fyysisesti passiivisen ja yksipuolisesti liikkuvan kotikoiran rooli kuormittaa koiraa niin fyysisesti kuin myös henkisesti.

Lisäksi erilaiset rakenteelliset ongelmat sekä tuki- & liikuntaelimistön vaivat sekä tapaturmat (mm. liukastumiset, kaatumiset ja törmäykset) aiheuttavat muutoksia koiran liikkumiseen kuormittaen koiran lihaksistoa entisestään.

Koirat ovat todella taitavia peittelemään ja kompensoimaan kiputilojaan, jolloin ne jäävät monelta omistajalta herkästi huomaamatta. Tyypillinen oire on, että jonkin on muuttunut joko koiran käyttäytymisessä tai liikkumisessa.

Koiran lihaskireydet oireet voivat arjessa näkyä esimerkiksi lisääntyneenä tai vähentyneenä venyttelynä, epäröintinä sohvalle tai autoon hypätessä, jäykkyytenä levon tai rasituksen jälkeen, toistuvana tietyn kehon osan nuolemisena tai kirputtamisena sekä normaalia vaisumpana, vilkkaampana tai äreämpänä käytöksenä.

Hieronnan tarve vaihtelee koirilla yksilöllisesti ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten koiran rakenne, harrastukset ja muut liikuntatottumukset.

Siinä missä joillekin koirille riittää satunnaisempi hoito, esimerkiksi 1–2 hierontakäyntiä vuodessa, ja voivat toiset yksilöt tarvita kehonhuoltoa jopa kuukausittain. Sopiva hierontaväli löytyy oikeastaan vain kokeilemalla.

Monipuolinen liikunta, sopiva määrä lepoa sekä muut lihashuoltotoimenpiteet, kuten alku- ja loppuverryttelyt sekä venyttelyt, voivat vähentää hieronnan tarvetta merkittävästi.

Mikäli koira on saanut itsensä pahasti jumiin, kannattaa koirahieronta aloittaa muutamalla tiheämmällä hierontakäynnillä esimerkiksi kahden viikon välein.

Yleisesti koirahieronta sopii kaikenlaisille koirille, oli kyseessä sitten aktiivisesti harrastava koira tai rauhallisempaa kotikoiran virkaa toimittava perheenjäsen – kunhan koira on perusterve.

Jossain tapauksissa koiran terveydentila tai muu asia voi estää koiran hieronnan. Esimerkiksi kuume, hengitystieoireet, ripuli, oksentelu, akuutit vammat, tulehdukset ja kasvaimet ovat yleensä tilanteita, jolloin koiraa ei voida hieroa.

Lisäksi hieronnan esteenä voi olla erilaiset lääkitykset, juoksut tai tiineys, jolloin on hyvä tapauskohtaisesti punnita, onko hieronnasta enemmän haittaa kuin hyötyä ha tarvittaessa konsultoida eläinlääkäriä ennen koiran hieronta-ajan varaamista.

Tervetuloa!

Eläinkuvion blogissa jaetaan tietoa, omia pohdintoja ja kokemuksia eläinten hyvinvointiin ja valokuvaukseen liittyen.

ETSI LUETTAVAA

Arkisto

Avainsanat