Ennaltaehkäisy on avainasemassa koiran kehonhuollossa – 5 vinkkiä koiran kehonhuoltoon

Koirille kehittyy lihaskireyksiä siinä missä ihmisillekin, ja lihaskireyksistä voivat kärsiä yhtä lailla niin vanhat kuin nuoret, sekä koti- kuin harrastuskoiratkin. Mikäli koira kärsii lihasperäisistä ongelmista jatkuvasti, vaikka se kävisi säännöllisesti ammattilaisella hoidettavana, on syytä tarkastella mitä hierontakertojen välissä tapahtuu.

Näillä vinkeillä voit ennalta ehkäistä ongelmien syntymistä koiran kehossa:

1. Tarjoa koiralle monipuolista liikuntaa

Sanonta ”liike on lääkettä” pitää myös koirien kohdalla paikkaansa, kunhan huomioidaan koiran kuntotaso sekä liikunnan monipuolisuus. Ihanteellisessa tapauksessa koira pääsee säännöllisesti käyttämään kaikkia askellajejaan täydellä liikelaajudellaan sekä liikkumaan erilaisilla alustoilla.

Kun koiraa rasitetaan toistuvasti liikaa ja pahimmassa tapauksessa palautumisen lisäksi unohdetaan myös alku- ja loppuverryttelyt eikä huolehdita riittävästä palautumisesta, venyttelyistä sekä nesteytyksestä, kehoon muodostuvat kuona-aineet eivät pysty poistumaan kunnolla, vaan tukkivat hiljalleen lihaksen aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Näin lihaksiin kertyy jatkuvasti lisää kuona-aineita ja syntyy ikävä kierre.

Lihaksen aineenvaihdunnan heikentyessä myös lihaksen voimantuotto ja kestävyys heikentyvät. Lisäksi kireä lihas on alttiimpi vammoille, jolloin koko harrastuskoiran ura voi olla pian vaakalaudalla.

Liian raskaan liikunnan lisäksi lihaskireyttä aiheuttaa myös liian vähäinen tai yksipuolinen liikunta. Esimerkiksi hitaat kävelyvauhtiset remmilenkit saattavat häiritä koiran lihaksen optimaalista toimintaa, kun koira ei pysty käyttämään täyttä liikelaajuutta. Myös vetäminen on omiaan aiheuttamaan kireyksiä ja etenkin isommat koirat monesti peitsaavat herkästi sovittaakseen vauhtinsa omistajan askellukseen.

Esimerkiksi kaupunkiolosuhteet eivät ole koiralle optimaalisin paikka liikkua, mutta myös enimmäkseen asfaltilla liikkuvan koiran kohdalla voi liikuntaa monipuolistaa hyödyntämällä erilaiset puistot, nurmialueet ja pienet metsiköt, jolloin alustaan tulee edes vähän vaihtelua.

2. Muista huolehtia alku- ja loppuverryttelyistä liikuntasuorituksen yhteydessä

Alkuverryttelyn, eli lämmittelyn tehtävänä on valmistella koira suoritukseen ja huolellinen lämmittely ennaltaehkäisee erilaisten lihasvaurioiden riskiä. Lämmittelystä tulisi huolehtia eri harrastuslajien lisäksi myös silloin, kun koira viedään esimerkiksi koirapuistoon tai metsään juoksemaan vapaana.

Lämmittelyn aikana koiran lihakset ja muut kudokset lämpenevät, syke nousee, hengitys tehostuu sekä verenkierto paranee. Tällöin myös koiran lihasten hapensaanti, elastisuus ja suorituskyky paranee. Lämmittelyn sisältö ja kesto riippuu aina tulevasta liikuntasuorituksesta, mutta lämmittely tulee aina aloittaa rauhallisesti ja lisätä tehoa hiljalleen.

Loppuverryttely, eli jäähdyttely käynnistää koiran palautumisen liikuntasuorituksen jälkeen. Sen aikana syke, verenkierto sekä hengitys tasaantuu, kehon lämpötila laskee ja kuona-aineiden poistuminen kehosta tehostuu. Mikäli jäähdyttely jätetään väliin, kuona-aineet jäävät kehoon erityisesti rankemman liikunnan jälkeen ja kasaantuessaan ne saavat koiran nopeasti jumiin. Jäähdyttelyyn sopii esimerkiksi kohtuullisen reipas kävelylenkki.

Alku- ja loppuverryttelyihin kannattaa varata aikaa vähintään 15-30 minuuttia riippuen varsinaisesti suorituksesta. Lisäksi on hyvä huomioida ilman lämpötila. Lämpimällä säällä koiran lihaksistokin lämpenee nopeammin. Kylmemmällä ilmalla verryttelyiden aikana koiralle kannattaa pukea lihaksia suojaava ja lämmittävä takki.

3. Ota venyttely- ja jumppahetket osaksi koiran arkea

Koiran kehoa voidaan huoltaa myös venyttelyiden avulla ja liikuntaan saa monipuolisuutta erilaisten kehonhallintaharjoitusten avulla. Erityisesti silloin, kun koiralla on esimerkiksi nivelrikkoa tai muita vaivoja, kannattaa tarkoitukseen sopivat venyttely- ja jumppaohjeet hakea eläinfysioterapeutin vantaanotolta. Vääränlaisista harjoituksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Venyttely rentouttaa koiran lihaksia ja palauttaa niiden lepopituuden. Koiraa venytelleessä tulee huomioida koiran normaalit liikeradat sekä koiran reaktiot. Venytyksiä ei myöskään ikinä tehdä kylmiin lihaksiin, vaan lihakset tulee lämmittää joko kevyellä hieronnalla tai liikunnalla. Aktiivisesti harrastavan koiran kanssa venyttelyt voi ottaa osaksi koiran verryttelyrutiineja, jolloin erityisesti kannattaa suosia lyhyitä ja kevyitä venyttelyliikkeitä.

Kehonhallintaharjoittelu vahvistaa erityisesti koiran syviä lihaksia, lisää lihasten ja nivelten liikkuvuutta sekä kehittää koiran tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Syvien lihasten tehtävä on tukea koiran selkärankaa ja niveliä. Niiden hyvä kunto auttaa myös ennaltaehkäisemään loukkaantumisia.

4. Anna koiralle aikaa palautua

Jokainen koira tarvitsee myös lepoa, jonka aikana se saa palautua fyysisestä ja psyykkisestä kuormituksesta. Levon tarve on yksilöllistä ja riippuu sekä rasituksen tasosta, että koiran luonteesta. Myös jatkuva stressi ja kehon jännitystila aiheuttaa koiralle lihaskireyksiä.

Raskaan liikunnan seurauksena käynnistyvä stressi- ja tulehdusreaktio kuluttaa koiran energiavarastojen lisäksi myös kudosrakenteita. Erityisesti aktiivisesti harrastavat urheilu- ja metsästyskoirat hyötyvät viikoittaisten lepopäivien lisäksi myös pidemmästä lepokaudesta, jolloin koiran elimistö saa aikaa korjata aktiivikauden aikana kudoksiin syntyneet mikrovauriot, jotka paranevat täydellisesti vain pidemmän levon aikana.

Levon ja palautumisen tarkoituksena on laskea koiran stressitasoja, joten pyri lepopäivinä välttämään kaikkea koiraa kiihdyttävää tekemistä. Siinä missä joku koira palautuu parhaiten kotona nukkumalla, voi toinen hyötyä enemmän rauhallisesta tekemisestä, kuten haistelusta.

5. Tarkista, että koiralla on oikeanlaiset ja koiralle sopivat varusteet

Vääränlaiset tai huonosti istuvat varusteet ovat yksi koiran kehoa kuormittavista tekijöistä, joten valitse ulkoiluvarusteet käyttötarkoituksen mukaan ja varmista, että ne ovat koiralle sopivan kokoiset sekä istuvat hyvin.

Hihnassa vetävälle koiralle valjaat ovat ehdottomasti turvallisempi vaihtoehto, mutta huonosti istuvat valjaat voivat myös häiritä lihasten optimaalista toimintaa. Kaulapantaa käytettäessä kannattaa suosia mahdollisimman leveitä pantoja.

Tervetuloa!

Eläinkuvion blogissa jaetaan tietoa, omia pohdintoja ja kokemuksia eläinten hyvinvointiin ja valokuvaukseen liittyen.

ETSI LUETTAVAA

Arkisto

Avainsanat